Hvor kommer sebraskinn fra? Hvor kan jeg kjøpe ekte sebra?
Sebraskinnene våre kommer fra sebraer som har levd i det fri i Namibia. Det foregår lisensjakt på sebra på samme måte som med norsk elgjakt.
nettbutikk, butikk, skinn, sebraskinn, kuduskinn, sprinbukkskinn, kudu, sebra, springbukk, springbok, zebra, sertifisert, lovlig, ekte, sebraskinnene
13
page-template-default,page,page-id-13,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,woocommerce-no-js,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,qode-wishlist-for-woocommerce-1.0.3,qwfw--no-touch,,columns-3,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-34693,elementor-page elementor-page-13
 

Om sebraer og sebraskinn

KJEKT Å VITE OM SEBRAER

OM SEBRAER OG SEBRASKINN (OGSÅ KALT ZEBRASKINN)

Sebra (zebra) er egentlig et paraplynavn for tre nålevende arter i hestefamilien. Disse relativt store pattedyrene er kjent for sin stripete pels. Tidligere ble artene gjerne beskrevet i en rekke underarter, men ny kunnskap har endret på dette. I dag er det derfor bare bergsebra som beskrives i to distinkte underarter.

 • Fjellsebra (Equus zebra hartmannae/Hartmans), også kalt bergsebra eller fjellsebra, utbredt i Namibia, Angola og Sør-Afrika
 • Steppesebra (Equus quagga burchelli/Burchells) er utbredt i sørøstlige Afrika fra Etiopia til Sør-Afrika.
 • Grevysebra (Equus grevyi) utbredt i det sørøstre Etiopia, Kenya og Somalia

 

Vi importerer sebra fra Namibia, så skinnene vi selger kommer fra fjellsebra (Hartmans) eller steppesebra (Burchells) som er de to vanligste sebraartene i Namibia.

Burchells sebra
For sammenligning: Burchells til venstre og Hartmans til høyre (Foto: Yathin S Krishnappa)

Hartmans fjellsebra (Equus zebra hartmannae)

Hartmanns fjellsebra lever oppe i fjellene istedenfor på den afrikanske savannen. Som alle andre sebraer har den et unikt mønster av svarte og hvite striper. Hartmanns fjellsebra har tynne sorte og brede hvite striper. De hvite feltene er ikke helt hvite, men har en del beige i seg. Dette er helt vanlig og slik sebraskinn er. Typen mønster er unikt for Hartmanns, slik det også er for Burchells. Se bildet for sammenligning. Alle Select Grade skinnene kommer med hode med man og hale.

 

Hartmanns fjellsebra har ofte et flott brunskjær i det hvite mellom de svarte stripene, som gir skinnet en ekstra fin glød. Hartmanns sebra holder til i vestlige deler av Namibia, sør-vest i Angola og undertypen Cape mountain zebra (Equus zebra zebra) finnes i Cape-området i Sør-Afrika. De holder til i mindre grupper på 7-12 dyr istedenfor i store flokker slik som Burchells sebra som er den vanlige savannesebraen som lever i store flokker på den afrikanske savannen. De er gode klatrere og klarer seg fint i golde, bratte og tøffe områder. Fjellsebraer er mest aktive på morgenkvisten og sent på ettermiddagen, til solnedgang. Som oftest drikker dyra en til to ganger daglig. De lever i små flokker, som gjerne består av en voksen hingst og en til fem hopper med eventuelle føll. Dietten består for det meste av gress, selv om disse dyra av og til også beiter på løv og bark.

 

Fjellsebraen er den minste av de tre sebraartene. Voksne Hartmans fjellsebraer har en kroppslengde på opp til 2,2 meter og en skulderhøyde på mellom 1 og 1,5 meter. De har en vekt på mellom 240 og 372 kg. Hartmanns er en beskyttet sebraart så jakt og handel med denne typen sebra er regulert under CITES liste 2 og kan kun eksporteres med CITES dokumentasjon. Vår leverandør overholder selvfølgelig alle gjeldende lover og regler. Fordi handelen med Hartmans er begrenset og regulert er den ikke alltid tilgjengelig på markedet.

 

Mer informasjon om CITES-regelverket og hvordan det håndteres i Norge finnes på Miljødirektoratets hjemmesider.

 

I 2019 og 2020 har det vært umulig å få tak i Hartmans sebra med god nok kvalitet til eksport på grunn av en kraftig og vedvarende tørke. 2019 omtales som den verste tørken på 100 år i Namibia, og det ser ut til at 2020 blir nesten like ille.

Hartmans sebra
Hartman's fjellsebra (Foto: Yathin S Krishnappa)
Alle skinnene vi omsetter kommer fra dyr som har levd et naturlig liv i det fri.

Burchells steppesebra (Equus quagga burchellii)

Burchells er en underart av steppesebra som fikk navnet sitt etter den britiske oppdageren William John Burchell. Det finnes mange varianter av steppesebra, men Burchells er den typen som oftest finnes på steppene og savannene i det sydlige Afrika. Også kalt vanlig sebra.

 

Den er vanligvis mellom 110 og 150 cm i skulderhøyde og veier mellom 175 og 390 kg. Burchells er veldig utbredt og er ikke ansett som en truet dyreart. Handelen med Burchells faller derfor ikke under CITES regelverket. Burchells sebra kan alltid ses i Etosha Nasjonalpark i Namibia, ofte sammen med Hartmans, som vist i bildet øverst i artikkelen. De lever i familiegrupper på opp til 15 dyr, men de beveger seg oftest i store grupper på flere hundre, eller tusen, når de er på vei til vannhull for å drikke.

 

Hver enkelt sebra er helt unik, siden mønsteret er som våre fingeravtrykk og er unikt for hver enkelt sebra.

Burchells sebra
Burchells sebra (Foto: Yathin S Krishnappa)
Mønsteret på hver enkelt sebra er helt unikt, som våre fingeravtrykk.

Grévys sebra (Equus grevyi)

Grévys sebra eller imperial sebra  er eneste nålevende art i underslekten Dolichohippus. Dolicho betyr lang og refererer til det lange hodet. Grévys er den fysisk største av sebraene og har tett stripemønster der de mørke stripene er bredere enn de lyse, og de har ekstra lange ører. Hodet er langt og smalt, nærmest muldyrlignende, og nakken kort og kraftig med stående man.

 

Grévys sebra er oppkalt etter den franske presidenten Jules Grévy. Arten lever naturlig i Etiopia og Kenya og er utbredt i spredte bestander, men den er ikke tallrik. Denne sebratypen er på CITES 1 listen og kan ikke omsettes uten videre. Sebraskinn.no selger ikke Grèvys sebra.

 

Grévys sebra er den fysisk største av sebra-artene. Den blir omkring 145–160 cm i skulderhøyde og veier typisk 350–450 kg. Hannene blir typisk 30–50 kg tyngre enn hunnene. Grévys sebra trives på tørre og semitørre gressbevokste sletter med innslag av krattskog og permanent tilgang på vann. I forhold til andre sebraer klarer den seg i tørrere forhold og med mer sparsom vegetasjon og tilgang på vann. Voksne individer kan klare seg uten vann i 2–5 dager, mens diende hopper kan klare seg i 1–2 dager.

 

Grévys sebraene danner løse, ustabile flokker på 20–30 individer. Flokken består av merrer med og uten føll og unge, ikke-territoriale hanner. Flokkenes sammensetning og størrelse kan varierer fra dag til dag. Hingstene er territoriale og samler ikke hoppene i et harem, men vil normalt tillate at andre hingster ferdes i territoriet, så lenge de ikke konkurrerer om hoppene.

Grevysebra
Grévys sebra på savannen i Kenya

Hvordan ser du at det er en Grévys sebra?

 

Det er tre veldig klare kjennetegn på at det er en grevysebra du har med å gjøre:

 

 1. Store, runde ører og tynne hvite striper
 2. Mønsteret på stripene møtes i en trekant på bakparten. Ofte kalt «triangelsebra» på grunn av dette. Ingen striper under buken
 3. Bred mørkebrun/svart stripe nedover hele ryggen, omgitt av veldig tynne striper mot halen
Identifikasjon av Grevy
Tre klare kjennetegn på at det er en Grévys sebra du har med å gjøre.

Avles sebraer opp bare for skinnet?

Nei. Skinnene kommer fra dyr som lever i det fri. Det er regulert kvotejakt på sebra akkurat på samme måte som med norsk elg og rein. Kjøttet blir brukt til mat akkurat som med elg og annet vilt. Sebra blir ikke alet opp som pelsdyr, og de blir ikke jaktet på bare for skinnet sin del. Sebra, antilope, kudu og oryx står på menyen på mange restauranter rundt omkring i verden, men spesielt i Sør-Afrika og Namibia og andre afrikanske land. Jakten på disse er strengt regulert og det utstedes et begrenset antall fellingstillatelser årlig.

 

Handelen med Hartmans sebra er regulert under Cites 2-regelverket. Burchells sebra er mye mer vanlig og faller ikke under Cites-regelverket. Alle skinnene vi formidler kommer fra sebraer som er lovlig beskattet som ledd i naturforvaltningen. Det er kvotejakt på sebra akkurat på samme måte som med norsk elg, og du finner sebra-biff på mange av de bedre restaurantene i Namibia og Sør-Afrika. Så sebraskinn kommer IKKE fra pelsdyrindustrien, men sebraene skinnene kommer fra har levd fritt på den afrikanske savannen og i fjellene i Namibia. De fleste sebraer, kuduer og antiloper felles under normal jakt som er tilsvarende elgjakt i Norge.

Kjøp sebraskinn nå.
Flokk med Burchells sebra i Etosha
Burchells sebra ved vannhullet ved Okaukuejo i Etosha, Namibia (Foto: Lars Erik Hauklien)
Flokk med Burchells sebra i Etosha
Sebraer som drikker vann i Etosha, Namibia (Foto: Lars Erik Hauklien)
Sebraer på savannen i Etosha
Løpende sebraer på savannen i Etosha i Namibia. Springbukk i bakgrunnen. (Foto: Lars Erik Hauklien)

OFTE STILTE SPØRSMÅL OM SEBRAER OG SEBRASKINN

 

Kan jeg legge et sebraskinn på gulvet?

Noen sier at sebraskinn er for fine til å ligge på gulvet og at de må henge på veggen. Men det er ikke nødvendigvis noe problem å ha det på gulvet. Bare tenk over hvor du legger det, slik at det ikke går trafikk over det hele tiden. Et sebrateppe tåler fint å bli tråkket på, men jo mer trafikk det går over det, jo raskere blir det utslitt. Det som skjer over tid er at skinnet begynner å miste hår. Det kan skyldes flere ting, men mye slitasje og direkte sollys er ofte hovedårsaken til at skinn blir stygge.

Er det mye trafikk på skinnet vil det naturligvis miste hår raskere enn normalt. Forsøk å legge skinnet et sted der det ikke er så mye gangtrafikk, og spesielt trafikk med sko.

Hva gjør jeg om deler av sebraskinnet krøller seg?

Det hender at spesielt beina krøller seg om skinnet har ligget sammenbrettet under lagring og transport. Det er enkelt å ordne ved å legge på et fuktig håndkle og legge det i press en stund. Ikke gjennomfukt skinnet, men gjør det mykt ved å fukte det lett.

 

Er det lov å kjøpe og eie et ekte sebraskinn?

Absolutt, ja. Ekte sebraskinn er en fullt lovlig handelsvare og selges over hele verden. Det kreves papirer på sebraskinn for å forhindre krypskyttere og andre i å felle sebraer ulovlig. Sebrajakt er regulert strengt, og vi har eksporttillatelse fra Namibiske myndigheter, og importtillatelse til Norge, for alt vi selger. Uten denne eksporttillatelsen kan ikke skinnet tas over landegrenser. Ulovlig sebrajakt straffes på samme måte som ulovlig elgjakt, om ikke strengere. Vi søker om og får eksporttillatelser for hver enkelt forsendelse av skinn vi sender til Norge slik at det er enkelt for deg som kunde å handle skinn. Som kunde trenger du ikke å tenke på papirarbeid.

Vi har eksporttillatelse for alt vi omsetter så du slipper å tenke på det.

Hva gjør jeg hvis sebraskinnet mitt blir stivt, tørt og hardt?

Alle skinn kan bli stive, tørre og harde med tiden. Ofte skyldes det gulvvarme og/eller at det har blitt utsatt for fukt, eller en kombinasjon av de to elementene. Et skinn som har blitt fuktig på baksiden, vil bli hardt når det tørker. Gulvvarme vil også tørke ut et skinn og gjøre det hardt med tiden. Betyr det at skinnet er ødelagt? Ikke nødvendigvis.

 

Men, først, prøv å unngå at det blir hardt og stivt i utgangspunktet ved å unngå å utsette skinnet for fukt og gulvvarme.

 

Så hvordan fikser du et skinn som har blitt hardt? Det er en prosess som på engelsk kalles «breaking the hide». Kort og godt betyr det at fibrene i skinnet må brytes opp igjen. Det finnes en del videoer på internett om dette, og du finner en av dem under. Det skinnet hun jobber på i videoen er selvfølgelig mye mindre enn et sebraskinn, men det samme prinsippet gjelder.

 

Det er hardt arbeid å gjøre dette, så det kan være lurt å få hjelp og sette av litt tid til det.

Hva gjør jeg med et skinn som har blitt hardt?

Hvordan gjør jeg et skinn mykt igjen?

 

 1. Finn en kant som ikke er for hard eller skarp, en kant som er lenger enn selve skinnet. Det kan være en bordkant, rekkverk med toppbord eller lignende.
 2. Ta skinnet og dra det frem og tilbake over kanten, mens du legger krefter i det og strekker skinnet over kanten.
 3. Start i en retning – sideveis og så frem og tilbake, eller motsatt for å bryte fibre i begge retninger.
 4. Begynn forsiktig og legg på mer press etterhvert.
 5. Pass på å ikke ta i for hardt så du river skinnet i stykker, spesielt på sårbare områder og hvis skinnet er veldig stivt.
 6. Ta en del om gangen. Start med mindre deler, som bein og hode og se hvordan det går, og avslutt med hoveddelen av skinnet.
 7. Det kan være lurt å være to om å gjøre denne prosessen på den store delen av skinnet for å få nok tyngde til å bryte fibrene i skinnet

 

Dette er en demonstrasjon på hvordan en kan bryte fibrene i et dyreskinn for å gjøre det mykt igjen.

Hva gjør jeg hvis sebraskinnet mitt mister hår?

Sebraskinn mister normalt en del hår. Det er veldig synlig med de hvite hårene mot de svarte. Noen ganger er hårtapet ekstra stort og du lurer på hva som er grunnen til det. Se etter årsaken til at sebraskinnet mister mer enn vanlig mye hår. Det skyldes oftest insekter. Forsøk å fjerne insektene permanent, men unngå å spraye insektgift direkte på skinnet da dette kan ødelegge det ved at det tørker og hårene løsner enda raskere. Dersom det er insekter bør du kontakte en skadedyrspesialist.

 

Et tips er at støvsuging forårsaker mer hårtap enn risting. Så å riste sebraskinnet framfor å støvsuge det er en fordel. Om du støvsuger det, reduser farten på støvsugeren og støvsug med hårene, ikke fram og tilbake, for da knekker du flere hår i pelsen. For all del, aldri bruk tepperenser på et sebraskinn.

 

For å få et sebraskinn til å vare så lenge som mulig kan det være en fordel å rengjøre det minst ukentlig ved å riste det og å sende det til profesjonell rensing årlig. Sørg for at renseriet vet hva de gjør og kan garantere for at de gjør en skikkelig jobb. Profesjonelle bør vite hvilke kjemikalier som skal brukes og ikke brukes på sebraskinn, og sørger for at de ikke skader skinnet. Når du rengjør sebraskinnet selv, sørg for å børste det med hårene – aldri mot hårretningen. Det vil brekke hår og forårsake hyppig hårtap.

Aldri børst eller støvsug mot hårene, rengjør alltid medhårs for å unngå å brekke hår i pelsen.
Sebraskinn er ikke fra pelsdyrindustrien. De kommer alltid fra dyr som har levt i det fri.

Hvor stort er vanligvis et sebraskinn?

Skinnene har en omtrentlig bredde på 150 cm over midten. I tillegg vil beina stikke ut omtrent 40-50 cm på hver side. Total bredde vil følgelig være omtrent 2,5 meter. Lengden er omtrent 2,5 meter fra hode til bakenden, pluss halen på omtrent en halv meter, så omtrent 3 meter total lengde. Alle skinn har man (manke), og ørene er sydd flatt på hodet. Alle skinn har også hale. De vil variere litt i størrelse, men ikke veldig mye fra dette. Skinnene vi selger har ikke filt under. Men dette kan bestilles om ønskelig.

TIPS TIL Å VEDLIKEHOLDE ET SEBRASKINN

Hvordan skal jeg vedlikeholde et sebraskinn så det holder seg fint i mange år?

 

Når du investerer penger i en spesiell og unik luksusartikkel som et ekte sebraskinn er, bør du ta godt vare på det, som om det var et kostbart persisk teppe. For hvert skinn er helt unikt. Sebratepper er et element fra det ville og tidløse, og kan forvandle rommet du har det i fra helt vanlig til noe helt spesielt. Det har en klassisk appell og ser bra ut i ethvert hjem og ikke minst på hytta. Jeg har sett et par ekstraordinære flotte kjøkken på Hafjell med sebraskinn på skifergulvet, og det gjorde seg virkelig.

 

Godt vedlikehold får et sebraskinn til å bevare gløden i generasjoner

 

Først og fremst bør det normalt renhold til. Det vil si at det bør rengjøres ukentlig med forsiktig støvsuging (alltid medhårs), eller ved å tas ut og ristes. Det bidrar til å holde smuss, sand og støv borte fra sebraskinnet ditt. Dermed reduseres friksjon og sliteskader på skinnet.

 

Hva om jeg søler på sebraskinnet mitt?

 

Om du har sølt noe på sebraskinnet må det fjernes umiddelbart. Ikke vent til det tørker. Bruk en lett fuktig klut som du har vridd godt opp eller mild tørrskum møbelrens og en myk vaskeklut. Ikke bruk sterke kjemikalier, mye vann eller en grov klut. Unngå skrubbing, da dette kan skade huden. Bare stryk av det du har sølt på det, alltid medhårs. Dyrehuder inneholder naturlig en del fettstoffer som gjør at det du søler på det legger seg oppå til å begynne med, så nøkkelen er å fjerne det raskt og forsiktig.

 

La det lufttørke etter at du har rengjort det, eventuelt legg på et tørt håndkle for å suge opp eventuell fuktighet. Aldri tørk med varmeovn eller hårføner. Vi har sølt rødvin på sebraskinn og fjernet det med letthet uten at det er synlige merker etter det.

Kan et sebraskinn ligge på gulvet?

 

Det er ikke noe problem å ha et sebraskinn liggende på gulvet

 

Men, for all del: ALDRI vask det ved å fukte hele eller deler av teppet. Det vil da kunne krympe og bli ødelagt. Men om sebraskinnet har en krøll eller brett etter lagring/transport kan du fukte lett der det er brettet og legge det i press for å rette det ut.

 

Unngå å ha teppet liggende i direkte sollys, da dette vil aldre, bleke og svekke skinnet mye raskere enn nødvendig. Det vil være en fordel å ha skinnet på mindre trafikkerte områder av gulvflaten eller på veggen for å unngå unødvendig slitasje. Om det ligger i en gang vil det naturligvis vare kortere enn om det ligger litt på siden av naturlig gangbane i en stue eller oppholdsrom.

 

Tar du godt vare på sebraskinnet ditt vil det vare i flere generasjoner og det vil holde sin verdi. Et gammelt sebraskinn er fremdeles en kostbar handelsvare i motsetning til de fleste andre skinn som ikke har like stor verdi etter at det er brukt. Og husk: Et gammel sebraskinn med patina er fremdeles veldig flott.

 

Har du spørsmål om vedlikehold av skinn, ikke nøl med å kontakte oss. Sjekk også denne siden med ofte stilte spørsmål der vi legger ut svar på ofte stilte spørsmål. Det er forskjellige spørsmål som dukker opp nå og da og vi forsøker så godt vi kan å undersøke ting og komme med gode svar som vi publiserer her på sebraskinn.no.

KAN JEG HENGE OPP ET SEBRASKINN PÅ VEGGEN?

 

En av de beste måtene å holde ting friske er å omdekorere. Vil du prøve noe annet enn å ha sebraskinnet ditt på stuegulvet? Hvorfor ikke gi det nytt liv ved å henge det på veggen?

Vi vet hvor dyrebart sebraskinnet ditt er for deg, så vi har noen tips for å gjøre det på en trygg måte. Men først, la oss nevne noen av fordelene med å forvandle sebraskinnet ditt til luksuriøs veggkunst.

 

 

FORDELER VED Å HENGE OPP SEBRASKINN

 

AKSENTVEGG

 

Forvandle stemningen du får fra en tom vegg ved å pynte den opp med et ekte sebraskinn. Det iøynefallende mønsteret og teksturen vil enkelt dra til seg oppmerksomheten. Det kan effektivt forbedre rommets utseende og atmosfære.

BEVARER KVALITETEN OG LEVETIDEN PÅ SEBRASKINNET

 

Hvis du har sebraskinnet ditt liggende i et travelt område, kan mye fottrafikk og husdyr ødelegge det over tid. I tillegg er sebraskinn som ligger på gulvet utsatt for søl som kan føre til flekker som ikke kan fjernes. Å henge det opp beskytter skinnet effektivt mot slikt.

Å HENGE OPP ET SEBRASKINN

 

Det finnes forskjellige måter å gjøre dette på, noen av dem fører til hull i skinnet. Det er ikke noe vi vil anbefale, så vi vil fokusere på andre metoder som ikke skader skinnet. Her er de:

 

METODE 1: DOBBELTSIDIG TAPE

 

Denne metoden er ganske enkel. Sørg bare for å bruke kraftig dobbeltsidig tape som er trygg og egnet for skinn, og kan holde vekten. Du kan enkelt ta det av hvis du bestemmer deg for å legge sebraskinnet ditt på gulvet igjen, og det vil ikke etterlate noen rester.

Først, rengjør sebraskinnet ditt ved å forsiktig børste og tørke det på begge sider. Rengjør også veggen du skal montere det på, så tapen vil sitte godt og lenge. Når du er ferdig, legg sebraskinnet ditt opp-ned på gulvet. Fest den dobbeltsidige tapen hele veien langs alle sebraskinnets kanter for å hindre at de krøller seg, og vil sitte godt.

Sørg for at du har hjelp til å holde og sørge for at du monterer sebraskinnet på riktig sted og i riktig vinkel. Fjern beskyttelsen av tapen som nå sitter på baksiden av sebraskinnet, strekk ut sebraskinnet ditt godtmens du fester det på veggen. Trykk skinnet mot veggen og glatt det ut etter hvert som du går framover.

 

METODE 2: AKRYLISK KUNSTRAMME (PLEXIGLASSS)

 

Dette er en kul og moderne måte å vise frem sebraskinnet ditt uten å ødelegge det. Her er materialene du trenger:

 • 2 stk. plexiglassplater (ca. 3m x 2,5m hver)
 • Dobbeltsidig tape
 • Bor og plugger
 • Monteringssett i messing eller rustfritt stål (bolt, avstandsskiver og muttre med glatt hode)

Legg de 2 plexiglassplatene over hverandre. Mål og merk opp der du vil ha hullene. Sørg for at det er minst 3 cm klaring mellom kanten og hullene. Bor forsiktig hull gjennom de merkede områdene på akrylet. Plasser en av plexiglassplatene mot veggen der du skal henge det for å markere hull for boring. Bruk et vater for å sikre en rett installasjon. Ta på vernebriller og bor hullene.

Fjern den beskyttende filmen fra plexiglassplatene. Fest dobbeltsidig tape på undersiden av sebraskinnet, langs alle kanter slik at det blir på plass når det er montert. Fest så sebraskinnet til plexiglassplaten. Ikke glem å strekke og glatte det ut etterhvert. Legg så den andre plexiglassplaten oppå for å lage en sandwich. Sebraskinnet klemmes fast mellom plexiglassplatene.

Monter din nye sebra-veggkunst på veggen ved hjelp av monteringssettene!

 

METODE 3: SETT PÅ FILT UNDER OG STIFT FAST I VEGGEN

 

Denne metoden krever at du setter på filt under sebraskinnet. (Du finner en metode for å gjøre det rett etter dette.) Når filten er vel montert og tørket, stifter du ganske enkelt sebraskinnet til veggen der du vil ha det, men du stifter i filten, ikke i skinnet. Enkelt og greit!

 

Tre alternativer å vurdere når du tenker å henge sebraskinnet ditt på veggen.

Det var det! Når du er ferdig, ta noen skritt tilbake og beundre din nyeste veggkunst! Send oss gjerne et bilde av resultatet.

Kjøp sebraskinn nå.

HVORDAN KAN JEG SETTE PÅ FILT PÅ SEBRASKINNET MITT?

 

Etter å ha sjekket litt rundt, har vi funnet tre metoder:

 • sy det på (da trengs nål og tråd for skinn, slik som f.eks. skoreparatører, møbelreparatører og andre som jobber med skinn og skinnprodukter har – du kan sjekke med noen som driver slike tjenester i nærområdet ditt og høre om de kan hjelpe deg)
 • lime på med varmt lim (limpistol – en ofte brukt metode som fungerer bra, ulempen er at denne typen lim har en tendens til å bli sprøtt over tid, og sprekke opp, og vil gi permanente merker i skinnet etter limet, forhåpentligvis bare på baksiden)
 • lime på med skinnlim (antageligvis den enkleste metoden – jeg ville prøvd en liten bit først, for å sjekke at limet og filten og limet fungerer sammen)

 

For å starte, vil du trenge det følgende:

 • Sebraskinn (bestilles fra sebraskinn.no)
 • Filt – helt vanlig filt i den fargen du måtte ønske, svart er mest vanlig, og tekstilforretninger har som oftest filt på lager
 • Skinnlim – som fungerer for både filt og skinn (du må forhøre deg med lokale forhandlere om en type universallim som er fleksibelt, og forblir fleksibelt, og passer til skinn og filt)
 • Saks

 

Når du har dette, kan du følge disse trinnene:

 • Start med å rengjøre baksiden av sebraskinnet med en fuktig (ikke våt) klut for å fjerne eventuell smuss og støv
 • Kutt filten i ønsket størrelse og form. Filten bør være litt mindre enn sebraskinnet for å unngå at det stikker ut på kantene, med mindre du vil ha en svart kant rundt, da må du være stødig på hånden og kutte jevnt rundt. Alternativt kan du grovkutte først, så du har mye å gå på og klippe til og justere kantene etter at limet har satt seg
 • Påfør et lim som er egnet for skinn og filt på baksiden av sebraskinnet. Pass på at du dekker hele området som skal ha filt på seg
 • Plasser filten forsiktig på baksiden av sebraskinnet og trykk det på plass
 • La limet tørke helt i henhold til instruksjonene på limet – skinnlim kan ta 24-48 timer å tørke
 • Når limet er helt tørt, kan du inspisere arbeidet ditt og eventuelt trimme overskytende filtkanter med en saks

Vi håper dette vil kunne hjelpe deg med å sette på filt på baksiden av sebraskinnet ditt!

Dersom du tør å begi deg ut på dette, eller få noen til å gjøre det for deg, har vi veldig lyst til å se det endelige resultatet!
Sebraskinn med filt
Fornøyd kunde som har fått montert på filt under skinnet.

Denne siden bruker cookies. Ved å fortsette å bruke siden samtykker du til bruken av cookies.  Les mer